A.S. van Niervaert

Andries Sneep (1895 - 1973)

Andries Sneep wordt op 14 september 1895 geboren in Klundert. Een oude benaming voor dit dorp in Niervaert en die naam verklaart de keuze voor het pseudoniem A.S. van Niervaert.

Hij is de oudste zoon van Jacob Sneep en Johanna Nelemans. Afkomstig uit een geslacht van boeren en boerenarbeiders die eind zeventiende eeuw vanuit de Hoekse Waard naar Willemstad verhuizen.

Andries Sneep woonde met zijn ouders in Klundert, op verschillende plekken. Het gezin kent armoede en Andries gaat al vroeg als knecht werken. Onder andere bij een oliemolen en een houtzagerij. Voor de historische context van de romans is het werk op de oliemolen vooral interessant; daarover wordt in een van de romans verteld.

Zijn karakter ontwikkelt zich gedurende de eerste jaren van de twintigste eeuw. Sociale misstanden zijn aan de orde van de dag en de positie van arbeiders is ronduit slecht. Bij Andries ontwikkelt zich een gevoeligheid voor deze misstanden, die hij aan den lijve ondervindt. Naast sociale omstandigheden vragen ook de internationale ontwikkelingen aandacht: spanningen in Europa uitlopend op de Eerste Wereldoorlog en (later) de verwoestende uitbraak van de Spaanse Griep. Onder andere zijn zusje Geertje overlijdt, begin 1919.

In die tijd zal ook de wens gegroeid zijn uit Klundert te vertrekken. Naar de reden voor dat vertrek kunnen we alleen gissen, maar de groei van het havengebied van Rotterdam en als gevolg daarvan de grote behoefte aan (veelal) ongeschoold personeel in de havens zal voor Andries ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Hij gaat wonen aan de Spanjaardstraat en wordt ingeschreven als ‘koperslager’. Ongeveer een jaar later komen ook de andere leden van het gezin over naar Rotterdam. Zijn ouders gaan wonen in de net door Patrimonium opgeleverde woningen aan de Aagje Dekenstraat in de wijk Spangen. Andries voegt zich daar weer bij het ouderlijk gezin.

Eenmaal in Rotterdam leert hij Jans de Jong kennen, zijn toekomstige vrouw. Ook Jans is geen Rotterdamse van geboorte. Geboren in Krimpen aan de Lek komt ze met haar ouders in het voorjaar van 1909 naar de stad. Via zijn schoonfamilie krijgt Andries een baan bij de Steenkolen Handels Vereniging (SHV). Daar blijft hij werken tot aan zijn pensioen in 1960.

Zwaar en ongeschoold werk in ploegendiensten, slopend voor zijn lijf. Met als gevolg dat hij periodes ziek thuis is om zijn lichaam (longen, rug) de benodigde herstellende rust te gunnen. Niet alleen aan het einde van zijn werkzame leven was dat zo, ook al in de jaren dertig is hij een lange periode thuis geweest. Andries Sneep gebruikte die tijd van rusten onder andere om boeken van K. Schilder die een beslissende invloed op hem heeft uitgeoefend, inclusief zijn meegaan met de ‘vrijmaking’ in 1944 – een hoofdthema van de tweede roman.

Omdat in de laatste fase van zijn werkzame leven meer regelmaat komt in de werkdagen, ontstaat ruimte voor kerkenwerk, en wellicht zijn ook in deze tijd, de in dit boek samengebrachte romans ontstaan.

A.S. van Niervart
A.S. van Niervart